Tack IKEA!

Tack till IKEA Jönköping som åter igen skänkt saker till oss.
 
Den här gången inte mindre än 40 stycken påsar med gosedjur och annat pyssel till de utsatta barnen vi träffar. Även andra saker skickades med, såsom ett leksakskök med tillbehör samt leksaker till de allra minsta.
 
 
 
 
 
 
/ Kvinno- & Tjejjouren Jönköping

Sommarläger

 

Måndag

På morgonen lastade vi in oss i bussar och åkte mot kusten. Framme på kollot gjorde vi iordning våra rum och hade pizzafest till lunch. Sedan blev det stranden och havsbad ända fram till kvällen. Flera familjer hade inte varit vid kusten tidigare så det var speciellt för dem.

 
 

 

Tisdag

Vi reste i tryckande värme och solsken till ett äventyrsland, full fart bland karuseller och bad hela dagen! I bussarna hem till kollot var det både stora och små som nickade till 😊

Kvällarna innehöll mycket prat och gemenskap för kvinnorna, och barnen lekte och hade roligt både inne och ute.

 

Onsdag

Vi hade planerat ett bondgårdsbesök men åskan rullade runt oss hela förmiddagen med regn så det blev plan B, slimefabrik! Knallblått, rosa och grönt slime tillverkades i mängder, det var spår av slime överallt!

Vid lunchtid kom nästa personalgäng till kollot och avlöste några av oss som åkte hem.

På eftermiddagen klarnade det upp och vi åkte iväg och badade. Det var härliga vågor och vi värmde oss senare i solen på stranden. Vissa grävde nästan ner sig i sanden så vi fick leta efter dem 😊

Vid 18.30 var det dags för brand- och HLR-övningar. Det kom en ambulans och en brandbil. Alla barn som ville fick prova brandmannakläder samt sitta i brandbil och ambulans. Vi fick även testa på att släcka bränder med hjälp av brandfilt och även på en spis. Vi måste vara jätteförsiktiga och lära oss hur vi undviker eldsvådor. De hade en hjärtmaskin som kan hjälpa människor innan de får hjälp på sjukhus. Jättebra! 

Hela kvällen avslutades med att vi fick använda brandbilens slangar för ett vattenkrig. Oj vad skoj det var! Vart en än sprang så var det någon som sprutade på en🙂 Det bästa var när en själv fick hålla i slangen och spruta på de andra 😏 men den var ganska tung. 

När vi hade torkat oss så åkte vi hem och duschade. Sen åt vi korv med bröd, jättegott! 

På kvällen satt vi och spelade spel och vi firade en 6-årings födelsedag också! Massor av glass, chokladsås, sång och musik förstås! 

 

 
 

 

Torsdag

Vi vaknade av att solen stekte in i våra sovrum...det skulle bli en varm dag😎

Vi fixade frukost för att sen åka och bada. Innan vi kom till stranden åt vi lunch på Mc Donalds. 

Sen fortsatte vi att bada igen. Därefter åkte vi hem. När vi kom hem hittade vi ett meddelande från en strandad pirat. Oj vad vi blev paffa! Piraten hade lämnat ledtrådar och bitar av en karta till oss.

Vi satte igång direkt med att leta ledtrådar och göra uppgifter som piraten bett oss om. Det var jättekul! Och det bästa var att alla hjälptes åt, vi var ett team. 

När vi hittat alla ledtrådar och gjort alla våra uppdrag kunde vi sätta ihop vår skattkarta och till slut hittade vi vår pirat! 

Piraten hade en nedgrävd skatt som vi fick gräva upp. 

Oj vad vi gick gräva! Men till slut hittade vi skatten och kunde ta hem den. Även piraten tog vi med oss hem🙂

Senare på kvällen gjorde vi tacos, såå gott!  Därefter kom massor av chips, popcorn och mängder av godis fram. Åh vad vi åt och unnade oss! 

Därefter körde discokvällen igång. Vi dansade och sjöng och alla barn och mammor var glada o njöt av livet.

 

 

 

Fredag

Idag började vi med att packa ihop våra pinaler och städa hela huset. Solen stekte men vi kämpade på i värmen. Tur att vi hade köpt lite glass att läska oss med!  

Vid 13-tiden var vi färdiga och samtliga bilar kunde köra hem mot Jönköping. Det blev ett stop för lunch och på eftermiddagen var vi åter i kära Jönköping.

 

 

 

Volontärer
Kvinno- & Tjejjouren Jönköping

Feministisk konst i Stockholms tunnelbana

Har ni hört talas om Jessica Hallbäck? Om ni inte har det rekommenderar vi verkligen att ni kikar in hennes instagramkonto @jessicahallback eller googlar hennes namn. 
 
Jessica gör konst i Stockholms tunnelbanor genom att vända på tunnebanans reklamskyltar och skriver eller tecknar något för att sen sätta upp det igen. 
 
Här kommer ett smakprov av bilder hon skapat. Bilderna är lånade från hennes instagramkonto @jessicahallback
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kvinno- och Tjejjouren Jönköping

Besök på jouren

Igår hade vi besök av F! Jönköping och partiledaren Gita Nabavi som ville veta mer om vårt arbete på jouren. Vi berättade om våldet, vårt förebyggande arbete och stödet till kvinnor och barn i skyddat boende.
 
Gita beskrev mötet så här:
 
"Väldigt inspirerande, särskilt hur de arbetar med våldsprevention och hur de arbetar med barns rättigheter i praktiken i sitt arbete med att erbjuda skydd för våldsutsatta kvinnor"
 
 
 
 
 
Det var ett bra möte med många goda samtal. 
 
 
 
 
 
Kvinno- & Tjejjouren Jönköping

Barnkonventionen blir lag

 
 
"Den 1 januari 2020 blir FN:s konvention om barnets rättigheter lag i Sverige!

Tro inte på nått sätt att allt är färdigt nu. Är ju typ tvärtom. Är ju precis av den anledningen den behöver bli lag, för att alla inte fattat än. Att barn har särskilda mänskliga rättigheter, att vi vuxna har skyldighet att se till att barn får och kan använda sig av sina rättigheter. Att barns rättigheter kränks, varje dag i Sverige. Bland annat därför behövdes det här, för att alla ska fatta. Och för att alla ska fortsätta eller börja göra. Så att varje barn får sina rättigheter. Varje barn har rätt till alla rättigheterna! ..
 
Så kom igen nu! Ni som redan gör, fortsätt! Ni andra, skärp er! (Googla ”Grynet, skärp er” så fattar ni) ..."
 
 
/@barnkonventionensverige
 
 
 
I samband med detta har Tjejjouren valt att uppmärksamma barnkonventionens artiklar på sitt instagramkonto. Där lyfts en artikel i veckan för att informera barn och unga om vad de har rätt till.
 
Be barn och unga i din närhet att följa Tjejjouren_jkpg på instagram för att ta del av detta samtidigt som vi peppar, stärker och lyssnar till deras berättelser. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Kvinno- & Tjejjouren Jönköping